تعداد صفحات: 25 کد محصول :6525 حجم فایل:34,22 KB نوع فایل :rar
چکیده:
پژوهش حاضر مربوط به دانش آموزان مدرسه ……………میباشد. در این پژوهش نشان دادم که چگونه با راهکارها و تجربیات دیگران و همکاری کادر مدرسه میتوان هر اقدام مثبتی را در مدرسه به انجام رساند. یکی از این اقدامات مثبت برگزاری نماز جماعت در مدرسه با حضور حداکثری دانش آموزان است. حضور دانش آموزان در نماز جماعت در ابتدای سال تحصیلی بسیار ناچیز بود اما با راهکارهایی که توسط اولیاء و همکاران در مدرسه اجرا کردیم توانستیم پس از 4 ماه حضور حد اکثری دانش آموزان را در نماز جماعت داشته باشیم.
کلمات کلیدی: نماز جماعت، راهکار، حضور حد اکثری
مقدمه
نماز میراث تمامی انبیاء است هر پیامبری که مبعوث به رسالت شد. انسانها را به نماز دعوت کرد و به آن سفارش نمود. قرآن کریم در «سوره مریم آیه 31 از دعوت به نماز حضرت عیسی (ع) و درآیات بعد از دعوت، به نماز حضرت اسماعیل (ع) یاد کرده است. در سوره طه خداوند به پیامبری (ص) میفرماید: «خانواده و پیروان خود را به نماز امر کن و در این دعوت شکیبا باش.» نماز کشتی نجات است که همه افراد بخصوص کودکان و نوجوانان ها و جوانها را از طوفانها و خیزابها عبور میدهد و به ساحل آرامش و رستگاری میرساند.
نماز، تقدیم حمد و سپاس به درگاه خالق منان و کاملترین پاسخ به عالیترین نیاز انسان؛ فرصتی برای طراوت بخشیدن روح و پلی برای نیل به اوج کمال «نماز». یعنی کمال جویی است. یکی از اساسیترین ارکان حیات، «نماز». مطلق و زینت بخش شخصیت و منش مؤمنان است، تمدن، فرهنگ، زندگی و تحرک جوامع انسانی است.
اگرچه نماز دارای اهمیت فراوان است، اما برگزار کردن نماز به جماعت اهمیت بیشتر دارد، زیرا نمازجماعت نمادی با ارزش از جامعه مطلوب اسلامی است که عناصری مانند رهبری، اتحاد و نظم را دربر میگیرد. بنابراین، مطالعه نماز جماعت و حکمتهای فراوانی که در آن نهفته، حائز اهمیت است. به همین دلیل، یکی از مهمترین مسائلی که فکر دینداران جوامع گوناگون بشری را به خود جلب کرده، این مسئله است که چگونه فرزندان جامعه را دیندار و نمازخوان کنند و آنها را از بهرههای فراوان این ودیعه آسمانی پرنصیب سازند. پرستش حقیقتی است که در همه موجودات عالم وجود دارد و موجودی در عالم نیست که پرستنده حق نباشد. این حقیقت که گوشههایی از رموز آن در عالم کشف و شهود برای عالمان راستین پدیدار گشته، در آیه شریفه 43 سوره بنی اسرائیل این گونه آورده شده است: «و اِن مِن شَیء اِلاّ یسَبِّحُ بِحَمدِه وَ لکنْ لا تَفْقَهُونَ تَسبیحَهُم
موجودی نیست که تسبیح گوی خداوند سبحان نباشد، لکن تسبیح آنها را متوجه نمیشود
بر پایی نماز در مدارس وظیفه ای خطیر و بسیار حساس است، زیرا مدارس جدای از ویژگیهای منحصر به فرد، محل تشویق، اضطراب، رقابتهای نگران کننده توأم با شکست و پدیدههای ناخوشایند دیگری است که هر کدام از آنها به تنهایی قادر به تبدیل محرکهای خنثی به محرکهای شرطی نیرومند فراخوان اضطراب و حالات ناخوشایند روانی میباشند. بنابراین ایجاد اصلاحات بنیادی به منظور تغییر در نگرش دانش آموزان نسبت به مناسک جاری به ویژه نماز جماعت میتواند زمینه ساز تحولات اساسی در شخصیت دانش آموزان شود و نه تنها نگرش آنها را نسبت به صورت ظاهری عبادات بهبود بخشد. بلکه در جهت گیری اصولی به سوی ارزشهای انسانی آنها را هدایت نماید. بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی کاهش یافته و تهاجم فرهنگی بیگانه به نسل نو چندان کاری از پیش نخواهد برد و در زمینه فکری و اخلاقی از انحراف مصون خواهند ماند.
همهٔ کودکان و نوجوانان، محتاج هدایتاند و به یک برنامهٔ صحیح زندگی نیاز دارند. این نیاز برآورده نمیشود، مگر با پرورش حس مذهبی، احیاء فطرت و فراهم نمودن زمینههای رشد و به کمال رساندن فضایل اخلاقی آنها که نماز کاملترین پاسخ به عالیترین نیاز انسان است.
در دین ما نماز به عنوان ستون دین تلقی شده و ملاک ارزش آدمی و قبولی کلیهٔ اعمال و فرائض دیگر اوست و اگر درست اقامه گردد، به عنوان معراج مؤمن و رأس دین شمرده میشود، که نیاز به مداومت ومحافظت دارد.
بدون تردید، همهٔ جوانان و نوجوانان، بالفطره استعداد پذیرش و انجام تکالیف مذهبی را دارند اما آنچه مهم است، چگونگی روشها و ارائهٔ شیوههای جذب آنها به سوی تکالیف مذهبی است. با اعتقاد بر این اصل بود که بر آن شدم تا دریابم که راهها و شیوههای جذب دانش آموزان به اقامهٔ نماز جماعت، که عالیترین ارتباط انسان با خداست، چیست؟
من به عنوان دبیر دینی و عربی مدرسه، که در هدایت دانش آموزان به سوی مسائل مذهبی و تربیت دینی آنان نقش مهمتری دارم، میخواهم بدانم که راهکارهای ایجاد انگیزه در دانش آموزان، برای شرکت در نماز چیست؟ و چگونه میتوانم آنان را نسبت به شرکت در نماز جماعت مدرسه ترغیب نمایم.
اقدام پژوهی راهکارهای جذب دانش آموزان به نماز و فرائض دینی
اقدام پژوهی راهکارهای جذب دانش آموزان به نماز و فرائض دینی
نظرات شما عزیزان: