فایل ورد قابل ویرایش
توضیحی مختصر از مقاله :
مقدمه:
روان شناسی عبارت است از مطالعه و شناخت علمی چگونگی و چرایی ابعاد مختلف رفتار موجود زنده، به ویژه انسان. در این تعریف بیشترین توجه به رفتار و جنبه های مختلف آن است. به دیگر سخن، به یك معنا می توان روان شناسی را رفتار شناسی نامید، چرا كه موضوع اصلی روان شناسی به عنوان یك علم رفتاری ، مطالعه فعالیت ها و واكنش های حیوان وانسان در شرایط و موقیعت های مختلف است.و اما منظور از " رفتار" آن دسته از حالت ها، عادت ها، فعالیت ها، كنش ها و واكنش های نسبتاً پایداری است كه از انسان سر می زند و همواره قابل مشاهده، اندازه گیری ، ارزیابی و پیش بینی است.با توجه به تعریفی که در بالا آمد پیداست که روانشناسی از جمله علومی است که برای افرادی که با اشخاص گوناگونی در تعامل هستند می تواند مفید واقع شود در این راستا بر آن شدیم مطالبی را تا حد امکان مورد استفاده جمع آوری کرده و در اختیار همراهان قرار دهیم امید است مجموعه گردآوری شده مورد پسند و مفید واقع شود. ابتدا به سراغ نظریه های روانشناسی می رویم که روی هم رفته تاریخچه ای هم از روانشناسی به حساب می آید و بعد به مقوله ی یادگیری پرداخته پس از آن به روانشناسی شخصیت می پردازیم.
نظریه های روانشناسی:
نظریهها این امکان را برای ما مهیا میسازند تا چارچوبی برای درک، تبیین و پیشبینی پدیدههایی که اطراف ما میگذرند، در اختیار داشته باشیم. آنها حاصل یافتههای نظاممند وعلمی دانشمندانی هستند که حاصل یک عمر تجربیات و آزمایشات خود را برای ما مهیا ساختهاند. بدون نظریهها، جهان اجزای تکه تکه و جدایی است که انسجامی در ذهن ما ندارد.
در روانشناسی نظریهها در طول تاریخ تغییرات زیادی کردند. آنها ابتدا بسیار وسیع و بالطبع پیچیده بودند. آنها حوزههای زیادی را میپوشانند. از این نظریهها به عنوان کلاننظریهها یاد میشود. نظام روانکاوی فروید و یونگ، مکاتب گشتالت و پیاژه و ... از این دست نظریهها هستند. اما امروزه نظریهها بسیار خردتر شدهاند. آنها تخصصی و حیطه معین و محدودی را در برمیگیرند. همچنین امروزه نظریهها علمیتر هستند. یعنی بر پایهی استنادهای آماری و پژوهشهای منظم به دست آمدهاند. انتقادی که به نظریههای اوایل و یا برخی نظریههای اواسط قرن بیستم گرفته میشود، این است که بر اساس استنادهای علمی و تکرارپذیر ارائه نشدهاند.
نظریهها بر اساس برخی ویژگیها مثلا ایجاز، اعتبار، ارزش اکتشافی، کاربرد گسترده و مانند آن با یکدیگر تفاوت دارند.در این نوشتار مکاتبی که برای ورود به پهنهی روانشناسی و درک پدیدهها و مفاهیم اساسی آن ضروری است، مطرح شدهاند. خوانندگان باید توجه داشته باشند که برای فهم عمیقتر این مکاتب باید به منابع تکمیلی مراجعه و یا از افرادی که تخصص روانشناسی دارند، گفتمان کنند.
دانلود مقاله روان شناسی ، تاریخچه و نظریات
نظرات شما عزیزان: