فایل ورد قابل ویرایش
توضیحی مختصر از مقاله :
ارائه مدل و نقش ژنراتور القايي در توربين برق امواج
خلاصه
در اين مقاله ضمن معرفي و تشريح سيستم نيروگاه توليد برق از انرژي امواج، عملكرد توربين برق بادي با در نظر گرفتن پارامترهاي تجربي آن مورد بررسي قرار ميگيرد. مولد مدل مربوطه يك ژنراتور القايي150 كيلوواتي متصل به شبكه محلي ميباشد. تغييرات در توان ژنراتور مزبور متأثر از طول موج و نوسانات فصلي در امواج دريا ميباشد كه موجب نوسانات زودگذر ولي قابل توجهي در بازدهي ژنراتور ميگردد. نوسانات مزبور تحت عنوان حالت ترانزيت تواتري، مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته است و منحني مختصات هر يك تشريح شده است. نتايج اين مقاله در طراحي بهينه توربينهاي توليد برق از انرژي امواج مؤثر مي باشند.
واژههاي كليدي : ژنراتور القايي، توربين برق امواج
1ـ مقدمه
امواج در اثر انتقال انرژي از باد به دريا به وجود ميآيند. نرخ اين انتقال انرژي بستگي به سرعت باد و مسافتي دارد كه در طول آن باد با سطح آب در تماس است. قدرت موج بر حسب كيلوولت بر متر ميباشد كه بيانگر نرخ انتقال انرژي از عرض يك مسير معيني به طول يك متر و موازي با جبهه موج ميباشد. بالاترين دانسيته انرژي امواج در سواحلي كه در معرض ميدان وزش بادهاي طولاني و مستمر قرار دارند به وجود ميآيد. عليرغم پوشش بيش از دو سوم كره زمين توسط درياها و وجود سواحل گسترده و مساعد جهت استحصال انرژي كلان نهفته در امواج نيرومند درياها متأسفانه بشر نتوانسته است به صورت بايستهاي از اين منبع عظيم انرژي بهرهبرداري نمايد. در طي قرن اخير، ايده استحصال انرژي از امواج كماكان به صورت پراكنده مطرح بوده است ولي عملاً در راستاي اين امر در دهه 1970 تعدادي از كشورها از جمله انگلستان، آمريكا، هندوستان، ژاپن، ايرلند و كانادا پروژههايي غالباً در سطوح آزمايشي و تحقيقاتي راهاندازي نمودهاند. آنچه باعث تفكيك سيستمهاي تبديل انرژي امواج ميگردد مبتني بر روشي است كه توربين امواج را به حركت در ميآورد [2ـ1]. اين روشها عبارتند از: بالا و پايين رفتن (Heaving)، بالا و پايين رفـــتــن و غــلتيــــدن (Heaving & Pitching)، غلــتيـــدن و نوســـان ستــــون آب (Osciallating Water Column) و پسزني (Surge) .
يك سيستم تبديل انرژي امواج را ميتوان به سه بخش ايجاد حركت، توربين و بخش ژنراتور الكتريكي تفكيك نمود. بخش تحرك كه موجب حركت توربين ميشود متناسب با روشهاي چهارگانه فوقالذكر داراي اشكال و سازههاي مختلفي ميباشد ولي عموماً روش ستون نوسانگر آب يا OWC روشي است كه در اغلب پروژههاي بهرهبرداري از انرژي امواج عمل جذب انرژي امواج، جهت انتقال به توربين را عهدهدار ميباشد. از جمله نيروگاههاي برق امواج از نوع OWC، نيروگاههاي 75، 150 و 50 كيلوواتي ميباشند كه به ترتيب در كشورهاي انگليس، هند و ژاپن به عنوان پروژههاي تحقيقاتي و آزمايشي احداث و راه اندازي شدهاند. در اين مقاله نيروگاه 150 كيلوواتي مستقر در بندر ويزينجام واقع در استان كرلا كشور هندوستان كه نگارنده در تحقيقات و طراحي بخش الكتريكي آن مشاركت داشته است به عنوان مدل پروژه اين كار تحقيقاتي مورد بررسي و تحليل قرار ميگيرد.
نظرات شما عزیزان: