هزينه يابي بر مبناي فعاليت
گر چه تعيين قيمت تمام شده دقيق محصولات و خدمات به نظر غير ممكن ميآيد ولي هر نوع سعي و كوششي بايد صورت گيرد تا بهترين برآورد در مورد قيمت تمام شده دراختيار تصميم گيرندگان قرار گيرد. بهترين برآورد در مورد قيمت تمام شده محصول زماني ميتواند صورت گيرد كه هزينهها به طور مستقيم قابل رديابي به محصولات توليد شده و خدمات ارائه شده باشند. هزينههاي مواد مستقيم و كار مستقيم به طور مستقيم قابل رديابي به محصولات توليد شده ميباشند . از طرف ديگر، هزينههاي سربار كارخانه كه يك نوع هزينه غير مستقيم ميباشند ، اصولا نميتوان بسادگي و به طور مستقيم به محصولات توليد شده و خدمات ارائه شده رديابي كرد. مشكلترين قسمت محاسبه قيمت تمام شده يك واحد ، مشخص كردن مبلغ صحيح هزينه سربار كارخانه است كه بايد به محصولات و خدمات تخصيص داده شود.
قيمت تمام شده درتصميمات قيمت گذاري فروش محصولات، تعيين سود و زيان، در كنترل و كاهش هزينهها ، درتصميمات توليد يا حذف توليد يك محصول و بسياري موارد ديگر مؤثر ميباشد . خصوصا در دنياي امروز قيمت تمام شده نقشي بسيار حساس در سرنوشت و موقعيت واحدهاي تجاري دارد. لذا شناخت و استفاده از مباني منتسب جهت تعيين قيمت تمام شده به صورتي صحيحتر لازم به نظر ميرسد.
كاربرد هاي سيستم ABC
الف- حسابداري سنجش مسئوليت:
بر خلاف روش سنتي كه به سنجش عملكرد هزينه ، درآمد و سود يك واحد تمركز دارد در ABC توجه تنها به هزينه اي كه توسط يك فعاليت به وقوع ميپيوندد نيست بلكه به خود فعاليت نيز توجه ميشود كه آيا انجام فعاليت مزبور ضروري بوده و ارزش افزوده اي براي محصول داشته است يا خير و ...
ب- برآورد جريانات وجوه و نقش ABC:
ABC پيش بيني و برآورد جريانات نقدي را با جداسازي هزينه هايي كه با يك مولد هزينه ارتباط دارند و در سطوح مختلف در يك پروژه رخ خواهند داد با صحت بيشتري تعيين مينمايدچرا كه هزينه هايي كه در روش سنتي ثابت در نظر گرفته ميشود در ABC اغلب متغير ديده ميشود كه اين تحليل گر را در پذيرش يا رد يك سرمايه گذاري ميتواند كمك كند.
ج- بودجه انعطاف پذير بر مبناي هزينه يابي فعاليت ( ABC)
در روش سنتي بودجه بر مبناي يك مولد هزينه بود ولي در ABC ما مولدهاي مختلف هزينه داريم كه ميتواند در پيش بيني بهتر هزينه هاي سربار توليد ما را كمك نمايد.
د – تجزيه و تحليل هزينه هاي تفضيلي بر مبناي ABC:
همانطور كه گفته شده در ABC هزينه هايي كه در روش سنتي ثابت در نظر گرفته ميشود با توجه به مبناهاي تعيين شده متغير در نظر گرفته ميشود كه اين ما را در تصميمات مربوط به خريد يا ساخت، اجاره يا خيرد و ياري مينمايد.
هـ - تجزيه و تحليل هزينه درآمد سود بر مبناي ABC
در تجزيه و تحليل سنتي تعداد واحدهاي فروخته شده به عنوان تنها منبع مولد درآمد و هزينه در نظر گرفته ميشود كه يك مولد هزينه مبتني بر حجم ميباشد اما در ABC مولدهاي گوناگوني داريم كه بر تجزيه و تحليل هاي ما اثر ميگذارد.
و – نهايتا اصول ABC نه تنها در تخصيص هزينه هاي سربار توليد، بلكه در برنامه ريزي، كنترل، رديابي و تخصيص ساير هزينه هاي شركت كه قبل از توليد ( تحقيق و توسعه، تامين مواد اوليه، طراحي محصول) حين توليد و پس از توليد ( قيمت گذاري محصول، توزيع و بازاريابي) مديريت را كمك مينمايد . براي مثال تمام هزينه هاي محصول را ميتوان از طريق محاسبه هزينه هاي فعاليت هاي مختلف در تحقيق و توسعه طراحي محصول تامين مواد اوليه،توليد، بازاريابي، توزيع و خدمات پس از فروش محاسبه نمود.
مراحل اقدام هزينه يابي بر مبناي فعاليت:
الف- شناسايي فعاليت هايي كه منابع را مصرف ميكنند و تخصيص هزينه ها به آن فعاليت ها
ب – محاسبه نرخ هزينه براي هر واحد مولد هزينه : مولد هزينه عامل پديد آورنده هزينه يك فعاليت است.
ج- تخصيص هزينه ها به محصولات از طريق ضرب نرخ مواد هزينه در حجم مولد هزينه اي كه براي يك محصول صرف شده است.
البته ممكن است كه به منظور تخصيص هزينه فعاليت ها به محصولات بر اساس تجره و محاسبه دقيق، درصدي را براي هر عامل هزينه كه توسط هر محصول مصرف ميشود بدست آورد و براساس آن تخصيص صورت گيرد.
نظرات شما عزیزان: